Hoe vind ik een goede psycholoog?

Hoe zoek ik een goede psycholoog?

Een geschikte psycholoog zoeken kan soms een hele klus zijn. Om een geschikte psycholoog te vinden, is het handig om te weten waar je rekening mee moet houden.

Als je volgende tips raadpleegt vind je zeker een geschikte psycholoog.

Bij het kiezen van een geschikte psycholoog is het raadzaam de tijd te nemen en te bekijken wie deze psycholoog is en wat hij of zij precies doet: wat zijn de specialisaties, heeft de psycholoog ervaring met jouw klacht, wat is zijn of haar opleiding, is hij of zij lid van een beroepsvereniging?

Verschillende therapievormen en -stromingen

Binnen de psychotherapie zijn er zeer veel stromingen en methodes. Ze maken de aanpak specifiek, maar aan de basis werken ze vaak hetzelfde. De manier van werken kan vooral zijn met gesprekstherapie, met lichaamsgerichte therapie of eerder op een creatieve of alternatieve manier. Probeer te voelen wat jou het meeste aanspreekt: wil je inzichten verwerven via gesprek of eerder op een expressieve, ervaringsgerichte manier tewerk gaan? Soms moet je een bepaalde therapievorm eerst ondergaan voordat je weet of ze bij jou past. Maar ook via een kort gesprek met de psycholoog over de therapievorm zal je er al veel over te weten komen.
Meer info over alle therapievormen vind je bovenaan bij 'Wat is?'.

Een psycholoog die bij je past

Bij het zoeken naar een goede psycholoog die bij jou past is het belangrijk dat het ‘klikt’ tussen jou en de psycholoog. Dit gevoel is minstens even belangrijk als de therapievorm of de opleiding van de psycholoog. Om het therapeutisch proces te laten slagen is het essentieel dat je je comfortabel en veilig voelt. Los van de kwaliteiten van de psycholoog, heeft dit ook te maken met de psycholoog als persoon. Op Vind-een-Psycholoog.nl kan je door de persoonlijke tekst van de psycholoog te lezen een ruimer beeld krijgen van wie de psycholoog is.
Als de persoonlijke pagina van een psycholoog je aanspreekt, kan je via ‘zend een email’ een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek.

Erkende psychologen

Er is onlangs een politiek akkoord bereikt om de titel ‘psychotherapeut’ te erkennen, maar de voorwaarden moeten nog verder besproken worden. De titel therapeut is op dit moment nog niet beschermd. Dit zorgt ervoor dat iedereen dit beroep kan uitoefenen. Het beroep psycholoog is wel beschermd. Ook therapeuten die geen psychologie-opleiding of een therapieopleiding gevolgd hebben, kunnen zeer bekwaam zijn. Toch is het raadzaam om te kijken of de psychotherapeut geschoold of bijgeschoold is. Je kan eventueel ook kijken of de psychotherapeut aangesloten is bij een beroepsvereniging. Zij verbinden zich ertoe om geregeld bijscholing en supervisie te volgen.
Voor of tijdens het kennismakingsgesprek kun je gerust vragen naar de opleidingen of achtergrond van de psycholoog.

Nog vragen?

Heb je vragen over de manier van werken, behandeling van jouw klachten, praktische vragen over de prijs of duur, stel ze dan gerust aan de psycholoog. Je kan dit vooraf doen of uitgebreider tijdens een kennismakingsgesprek of oriënteringsgesprek. Het eerste contact met de psycholoog kan al veel duidelijk maken waardoor jij gemakkelijk de psycholoog kan zoeken en vinden die bij jou past!

Via onze uitgebreide zoekfunctie kun je gemakkelijk een goede psycholoog zoeken!