Terug naar boven

Hoe werkt therapie?

Het kennismakingsgesprek

Wanneer je een psycholoog gekozen hebt die je aanspreekt, kan je een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. Deze ontmoeting dient ervoor om samen te kijken of de psycholoog iets voor je kan betekenen. De psycholoog krijgt een beeld van jouw verhaal en jouw vraag en jij krijgt een beeld van de werkwijze en de psycholoog als persoon. Samen stellen jullie een hulpvraag op (waar worstel je mee) en een doel (wat wil je bereiken). Therapie kan baat hebben bij zeer veel uiteenlopende klachten, zowel emotioneel, psychisch als lichamelijk. Vind via onze zoekfunctie een psycholoog die jouw klacht behandelt.
Tijdens dit gesprek kan je ook voelen of het ‘klikt’ tussen jou en de psycholoog, wat heel belangrijk is voor een goed verloop van de therapie. Als het goed voelt kunnen jullie vanaf de volgende sessie samen op weg.
Een kennismakingsgesprek wordt meestal aangerekend als een gewone sessie en is meestal even lang (gemiddeld 1u of 1u30). Vraag gerust informatie bij het maken van deze afspraak.

Wat doet een psycholoog?

Tijdens de volgende sessies ga je dieper in op jouw thema. Dit kan op verschillende manieren (bijvoorbeeld door gesprek, door oefeningen, op een creatieve manier,…) afhankelijk van de therapievorm en de hulpvraag. Niet alle therapie is gesprekstherapie. De aanpak kan ook verschillen van sessie tot sessie. Belangrijk is dat jij je goed voelt bij de manier van werken.

De psycholoog helpt jou om op een draagbare manier emoties te voelen, te kijken naar jezelf en inzichten te krijgen. Samen ga je op zoek naar achterliggende emoties, terugkerende patronen en uiteraard naar oplossingen om je beter te voelen.

Regelmaat en duur

De regelmaat van afspraken is afhankelijk van jouw proces. Soms is het goed om elke week af te spreken, maar elke 2 weken of meer verspreid kan ook. Bekijk dit samen met je psycholoog.
Het is moeilijk vooraf te bepalen hoeveel sessies nodig zijn om van je klacht af te raken. Dat is afhankelijk van de klacht, de intensiteit, de regelmaat van afspraken, je budget,… Enkele sessies zijn vaak wel nodig voor je effect begint te voelen. Algemeen zou je kunnen stellen dat een therapieproces tussen 5 weken en een jaar verheldering zou moeten brengen. Langer kan nuttig en nodig zijn, afhankelijk van de klacht en jouw behoefte. Een gezonde therapeutische relatie zorgt ervoor dat je terug volledig zelfstandig je leven in handen kan nemen. Het is niet de bedoeling dat je afhankelijk wordt van de psycholoog of de therapie om je goed te voelen. Ook dit kan je bespreken met je psycholoog.

Het leven gaat door

De inzichten, emoties en veranderingen die gebeuren binnen de therapieruimte kunnen vaak verhelderend, diepgaand en deugddoend zijn. Ze hebben uiteraard hun effect op je leven buiten de therapieruimte. Soms blijkt het echter minder makkelijk te zijn dan gedacht. Wat zo goed en duidelijk voelde tijdens de sessie, kan moeilijk en verwarrend lijken in je dagelijks leven. Gun jezelf de tijd en bespreek dit met je psycholoog. Misschien zijn er hulpmiddelen die kunnen helpen de veranderingen toe te passen. Elke stap is er één.

Je gezin, partner, collega’s, vrienden of familie merken vaak als eerste dat je verandert. Waarschijnlijk zullen zij blij zijn voor je dat je jezelf beter begint te voelen, maar dit is niet altijd zo duidelijk. Vaak is het moeilijker voor hen om te begrijpen wat je doormaakt, waarom je verandert en wat er nu van hen verwacht wordt. Dit kan weerstand en onbegrip geven. Hoewel ze dicht bij je staan, is dit jouw proces. Praat erover. Deel je emoties, je ervaring, zowel van de sessies als van de periode erna. En sta ook open voor de gevoelens van de andere. Als dit allemaal moeilijk is, gun je omgeving dan gewoon de tijd om te wennen aan je nieuwe Ik.

Een nieuw evenwicht

Nu je jezelf beter voelt is het een kwestie van dit nieuwe evenwicht te bewaren. Het is ‘in de buitenwereld’ dat je opnieuw moet leven. Je hebt nu nieuwe inzichten en handvaten om je leven in handen te nemen.
De kans is groot dat je opnieuw wordt uitgedaagd en dat je soms het gevoel krijgt dat je terug opnieuw moet beginnen. Dit zijn leerrijke momenten. Probeer na te gaan wat je tijdens de therapie geholpen heeft. Heb je toch behoefte aan ondersteuning, aarzel dan niet om terug contact op te nemen met je psycholoog of om iemand anders te zoeken, eventueel voor een éénmalige sessie. Jouw geluk en gezondheid komen op de eerste plaats!

Psycholoog zoeken? Vind hier een goede psycholoog!

Onze partners