Terug naar boven

Samen veerkrachtig: veerkracht - wat is dat?

Je hoort de term 'veerkracht' steeds vaker vallen. Het hangt samen met onze versnellende maatschappij.

Misschien denk je nu ‘huh, veerkracht?’. Wat is dat eigenlijk? Waarom is het belangrijk? En kan je leren hoe je veerkrachtiger wordt? Lees hieronder snel verder!

Definite van veerkracht

Wat is veerkracht?

Veerkracht wordt gedefinieerd als iemands vermogen om (snel) te herstellen.

Je mentale en emotionele veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag en daar misschien zelfs sterker uit te komen.

Het gaat niet enkel om ‘terugveren’ naar hoe je je daarvoor voelde, maar ook over persoonlijke groei. Niet de negatieve gebeurtenis op zich, maar wel het verwerken ervan kan één van de manieren zijn waarop we als mensen groeien.

Waarom is veerkracht belangrijk?

Druk, druk, druk. Het lijkt wel alsof de wereld steeds sneller draait. Meer dan ooit worden we blootgesteld aan een overdosis prikkels: op het werk, op sociale media, op het nieuws… Deze continue stroom aan ‘input’ kan overweldigend aanvoelen, waardoor je stresssysteem overuren draait.


Ook corona deed de afgelopen jaren zijn duit in het zakje. Tegenslagen en teleurstellingen zorgden voor heel wat uitdagingen. Misschien had je het gevoel dat je bepaalde dingen niet aankon. Of dat je amper kracht had om uit bed te komen ‘s ochtends. Je ploetert wel door, maar mentaal lijkt het maar niet te beteren.

Als je veerkrachtig bent, sta je stevig(er) in je schoenen in moeilijke tijden. Je hebt vertrouwen in je eigen capaciteit om er opnieuw bovenop te komen, ook als het moment zelf zwaar aanvoelt.

Uiteraard betekent veerkrachtig zijn niet dat je je gevoelens niet mag voelen, of dat je niet soms boos of verdrietig bent. Zij die in contact staan met hun emoties, ze toelaten en op een gezond manier een plaats geven zijn vaak zelfs veerkrachtiger!

Veerkrachtiger worden kan je oefenen

Die tegenslag blijft maar op je wegen? De stress op het werk stapelt zich op? Geen paniek! Veerkrachtig worden kan je namelijk ook leren. Het vraagt geduld en tijd, maar ook jij kan mentale veerkracht ontwikkelen.

Hoe dan? Wel, onderstaande oefeningen helpen je alvast op de juiste weg!

Oefening 1: leer jezelf en je leven in een positief daglicht stellen

Misschien heb je al gehoord van journaling? Heb je het al willen proberen, maar weet je niet waar te beginnen?

Start dan met een positief dagboek! Daarin noteer je elke dag minstens één positief moment dat je gedurende je dag hebt meegemaakt. Schrijf daarna ook één ding op waar je trots op bent. Sluit af met iets waar je dankbaar voor bent.

Wat je neerpent hoeft niet groots te zijn. Het kan bv. kleine goede daad zijn, het feit dat je een leuk nieuw koffiehuis hebt ontdekt, of dat je een afspraakje met je vriendinnen hebt vastgelegd.

Na een tijdje zal je merken dat het makkelijker wordt om positief (of toch zeker positiever) te denken.

Oefening 2: leer je grenzen stellen – nee is nee! (En da's OK.)

Is er iets waar je al een tijdje tegenop ziet? Zijn er bepaalde zaken waar je liever mee wil stoppen? Denk even goed na, schrijf het desnoods neer, én maak een plan om voor verandering te zorgen.

Je grenzen stellen is geen knopje omdraaien. Het vraagt wel wat moed, zeker als je er weinig ervaring mee hebt. Maar belangrijke reminder: (af en toe) voor jezelf kiezen is niet egoïstisch. Je kan niet tappen uit een leeg vat.

Dus, de eerstvolgende keer wanneer iemand je binnenkort iets vraagt waar je geen zin in of tijd voor hebt, zeg dan gewoon beleefd ‘nee'.

Óf voel je je daar niet meteen moedig genoeg voor, geef dan aan dat je er even over wil nadenken en geef jezelf zo wat meer tijd om comfortabel achter je ‘nee’ te staan. Kleine stapjes zijn oké!

Je hoeft trouwens ook geen uitgebreid ‘excuus’ te geven. Nee mag nee zijn, gewoon omdat jij op dat moment geen zin hebt. Je zal merken dat het stellen van je grenzen oplucht én je stressniveau verlaagt.

Oefening 3: leer om hulp vragen

We denken nog al te vaak dat we alles alleen moeten oplossen. Niks is echter minder waar. Om hulp durven vragen is moedig en verhoogt je draagkracht.

Neem je telefoon erbij, en plaats de mensen waar je altijd op kan rekenen in de favorieten van je contacten. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen uit je familie, vrienden- of kennissenkring zijn, mensen waarmee je dezelfde hobby deelt, collega’s, buren, enz.

Met emojis kan je ook duidelijk maken bij wie je waarvoor terecht kan!

Een hartje naast de naam van je beste vrienden, omdat je haar graag ziet én omdat je met haar over je relatie kan praten. Een hond naast de naam van je buurman, voor wanneer je een onverwacht ergens blijft plakken en iemand Blaffie even moet buiten laten. Zo weet je gericht op wie je kan en wíl terugvallen in moeilijke momenten.


Daarnaast kan je natuurlijk ook altijd rekenen op een luisterend oor van een psycholoog of psychotherapeut. Zij kunnen je helpen om met je situatie om te gaan én algemeen veerkrachtiger in het leven te staan.

Je zal merken dat je bij meer mensen terechtkan voor een goed gesprek of hulp, dan je in eerste instantie dacht. Je staat er op moeilijke momenten niet alleen voor.

Nog meer weten over ‘Samen veerkrachtig’? Volg ons op Facebook voor tips en inspirerende getuigenissen rond veerkracht.